ORDKUNSKAP JAMSKA

Fjårdd

Vart kommer ordet fjårdd ifrån?
Fjårdd eller fjärdd är det gamla jamtska ordet för bråttom. Ordet tycks vara unikt för jamskan. Något liknande ord går inte att finna igen varken i norskan eller isländskan. Möjligen kan ordet där ha trängts ut av ordet för en djup havsvik - fjord.

Hur kan ordet härledas? Ja hittills har det inte funnits någon ledtråd genom att ordet tycks utdött både i Norge och på Island. Döm därav min överraskning när jag slog upp den etymologiska ordbok i två band över det gamla, norröna språket som fanns på Shetland och fann ordet fjärdd där - med samma betydelse som i jamskan!!

Ordet återfinns under huvudordet 'ferd = to walk quickley; to hasten'. Beläggen fjard [fjärdd] är hämtade från bygderna Northmavines och North Roe på huvudön Mainlands norra del. 'to geng fjardin' "att gå fjårdd". (Jakob Jakobsen, An etymological Dictionary of the Norn language in Shetland , Introduction sid XV. Copenhagen 1928, nytryck 1985, Lerwick, Shetland)

Ordboken köpte jag vid ett besök på den brittiska ögruppen Shetland, på norrön tid (vikingatiden) kallad Hjaltland. Det norröna språket levde kvar i fyrahundra år efter att ögruppen kommit under skotsk överhöghet och förtryck, men dog ut på 1800-talet. Lyckligtvis blev en stor del av ordskatten räddad av färöingen dr Jakob Jakobsen 1893-95. Hans ordbok trycktes ursprungligen i fyra volymer på danska under åren 1908 till 1921 och översattes till engelska 1928 - 1932.

Kort historik

För att få detta i sitt rätta sammanhang, måste vi se lite grann på historien. Shetland, eller Hjaltland som det hette på vikingatiden, koloniserades samtidigt med Jamtland av de från Norge undan Harald Hårfagres förtryck flyende människorna som önskade leva i fred och frihet. I likhet med Jamtland och Island instiftade man på Hjaltland ett eget ting och så småningom fick man också en egen lagbok. Hur och när Jamtlands lagbok försvann vet vi inte säkert, men på Hjaltland vet man. Lagboken försvann under den skotska earlen Patrick Stewarts hänsynslösa styre av ögruppen, och det sägs att han lät förstöra lagboken för att kunna få fria händer mot hjalterna och deras lagting. Det var på 1500-talet. Lagtinget på Shetland existerade trots hårt förtryck fram till omkring 1670.

Vårt lagting, från 1274, fanns kvar fram till 1645, då vi kom under svenskt styre.

Länk till lagtinget i Jamtland.

Bo Oscarsson

Tebaker

050112 / 100701